Önkormányzati Hivatali Portál
Óra

Időjárás
Hőtérkép

Üdvözlet
Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
A Nagybörzsönyi Önkormányzat e-mail címe megváltozott! Az új email cím : hivatal©nagyborzsony.huVendégházasok figyelem!


DMRV Zrt. szennyvíz hálózat üzemeltetés


M E G H Í V Ó

Nagybörzsöny Község Önkormányzata Képviselő-testülete nevében
tisztelettel meghívom Önt a
2017. november 17-én, pénteken 16. 00 órai kezdettel tartandó

közmeghallgatással egybekötött falugyűlésre

A falugyűlés helye: Művelődési Ház, Nagybörzsöny, Petőfi u. 19.
Napirend:
Települési Arculati Kézikönyv és a hozzá kapcsolódó rendelet tervezet bemutatása
Beszámoló a képviselő-testület munkájáról

A Településképi Arculati Kézikönyv (TAK) szemléletformáló, tájékoztató célt szolgál.
A település épített és természeti értékeit összegzi, kiemeli a meglévő karaktereket.
Az arculati-, táji elemeiben, jellemzőikben egymástól eltérő területeket ismerteti.
A meglévő településképi értékek megőrzése érdekében javaslatot tesz a településkép minőségi formálására vonatkozóan, valamint bemutatja a településképhez illeszkedő építészeti elemeket.
A településképi rendelet (TKR) állapítja meg a helyi építészeti örökség területi és egyedi védelmét, a településszerkezet, településkarakter, tájképi elem és egyéb helyi adottság alapján a településképi követelményeket, valamint a településképi szempontból meghatározó területeket.

Az elkészült Településképi Arculati Kézikönyvet és rendelet tervezetet a készítők bemutatják, majd a képviselő-testület közmeghallgatására kerül sor.Nagybörzsöny, 2017. november 9.


Tisztelettel:

Antal Gyuláné sk.
polgármester
A Nagybörzsönyi településképi arculati kézikönyv és
településképi rendelet tervezetének megtekintéséhez kallintson az alábbi linkre!

Nagybörzsöny TAK_TKR


Polgármesteri köszöntő

Tisztelettel és szeretettel köszöntök mindenkit Nagybörzsöny község honlapján!
Nagybörzsöny a Duna-kanyarba látogatók kedvenc kirándulási célpontja, német nevén Deutschpilsen. A község a Börzsöny hegység nyugati, az Ipoly felé elcsendesülő völgyében fekszik. A település neve már a XIII. század derekától megjelenik oklevelekben, Zsigmondkirály 1417-ben bányajogot adott, németországi szász telepeseket hozott a nemesfém itermelésére. A települést 1439-ben már bányavárosként, majd az 1700-as évek végén mezővárosként említik. A következő évszázadokban mezőgazdaságáról nevezetes. Bora ismert volt mindaddig, amíg a filoxérajárvány meg nem semmisítette szőlő ültetvényeit.Nagybörzsöny műemlékekben gazdag, a település legrégebbi és legszebb műemléke a falu bejáratánál lévő Szent István templom, mely plébániaegyháza volt a XIII. századtól a XV. század elejéig. A német telepesek bejövetelét követően a település központja a völgybe, a Bányásztemplom köré tevődött át,melynek építése a XIII. század közepére vezethető vissza.A faluba érve, főleg az út jobb oldalán a pince-présház együttes fogadja az idelátogatókat.A település plébánia temploma Szent Miklós nevét viseli, melyet Batthyány József esztergomi prímás építtetett 1782-1788 között. A Bányásztemplom mellett található az 1983-ban megnyitott Tájház, mely alápincézett, három helyiségből áll. A feltehetően XVII. századi épület egykor a bányagazda háza volt. A falu főterének környezetében áll az evangélikusokklasszicista temploma, mely 1847-1852 között épült, Belcsák Károly tervei szerint. A szerényebb templom helyére épült a homlokzati tornyos mai templom, melynek oltárképét 1850-ben Pesky József festette. A Börzsöny patak vizét használja a falu észak-keleti részénálló, XIX. század közepén épült vízimalom. A hosszú, nyeregtetős épület lakóház, malom ésistálló volt egyben. A mai malomszerkezet hengerszékei az 1930-as években kerültek ide. Nagy örömünkre szolgál a felújított, Nagybörzsöny és Nagyirtáspuszta között 2002-től ismétközlekedő erdei kisvasút.Remélem, hogy honlapunkat látogatva egyre többen lesznek azok, akik eljönnektelepülésünkre, megtekintik a falu múltjából ránk maradt emlékeket.Nagybörzsöny Község Önkormányzatának Képviselő-testülete, a falu minden lakója és amagam nevében is mindenkit sok szeretettel köszöntünk és várunk!
Antal GyulánéPolgármester
Nincsenek hírek - nézz vissza később.


Akadálymentes
Akadálymentes honlap
Helyi termék
Orsik


Móni


Malomkert Étterem és Panzió
2017 november
Nincsenek események a hónapban.

HKSCPSV


12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930


Ez az oldal e107 portál rendszert használ, és a GNU GPL licensz alatt lett kiadva, Gálik Máté készítette és a Nagybörzsönyi önkormányzat tulajdona.