Önkormányzat - Közérdekű információk
Belterületi utak fejlesztése Nagybörzsöny településen Pályázati azonosító: TOP_PLUSZ-1.2.3-21-PT1-2022-00002

Pályázati azonosító: TOP_PLUSZ-1.2.3-21-PT1-2022-00002

Megvalósítási időszak: 2023. szeptember 1.- 2024. június 30. (tervezett)

Elnyert támogatás: 149.666.528Ft

Projekt összefoglalója:

Nagybörzsöny Község Önkormányzata a község gyűjtőút hálózatának fejlesztését tervezi. A Völgy utca 505 m, a Petőfi utca 390 m és a Hegyalja utca 235 m hosszú szakaszait szeretné felújítani.

A Völgy utca a település központi Hunyadi teréből ágazik ki, Cukrászda és kávézó található itt, az utcában van a Gubovics, a Gesztenyefa és a Virágoskert vendégház, valamint az erdészház. A Völgy utca vezet a Nagybörzsönyi Erdei Vasúthoz. A projekt illeszkedik a Pest Megye Integrált Területfejlesztési Programjának célkitűzéseihez, mivel Térségi elérhetőség javítása, helyi közlekedés fejlesztése történik. Belterületi utak fejlesztése, közlekedésbiztonsági beavatkozások, települési környezet megújítása, a települések zöldfelületeinek növelése, valamint környezet-, levegőminőség-, zaj-, talaj- és földvédelem történnek. A pályázatra az alábbiak érvényesek:

A projekt részeként gyalogos és kerékpárosbarát megoldások is kiépítésre kerülnek. Közlekedésbiztonságot szolgáló fejlesztések is megvalósulnak a projekt keretében. A fejlesztés önkormányzati vagy állami tulajdonban van. A projekt keretében fejlesztendő út, utak mellett a közüzemi infrastruktúra (szennyvízcsatorna, gáz, víz) kiépült. A projekt hozzájárul a közszolgáltatások jobb elérhetőségéhez. A fejlesztéssel érintett belterületi utak, útszakaszok valamelyike multimodális csomópontot érint, annak jobb eléréséhez járul hozzá, valamint közösségi közlekedési útvonalon található. Esélyegyenlőségi szempontok is érvényesülnek a projekt megvalósítása során. A fejlesztés során 0,5ha területen fa és cserje ültetésre is sor kerül, hozzájárulva a klímaváltozás mérsékléséhez. A projekt közvetett hatásaként jelentkezik, hogy az infrastrukturális fejlesztés révén: • javul a település népességmegtartó képessége, • növekszik gazdasági vonzereje • javítja az érintett lakosság élet- és munkakörülményeinek, a vállalkozások működésének javítását szolgáló infrastrukturális hátteret. • megteremti más infrastrukturális és egyéb fejlesztések alapját (húzó és multiplikátor hatás)

A projektgazda a projektre vonatkozó környezetvédelmi és esélyegyenlőségi jogszabályokat betartja a projekt által érintett területen a védett természeti és kulturális értékeket megőrzi, a fennálló vagy a beruházás során keletkezett környezeti kárt és az esélyegyenlőség szempontjából jogszabályba ütköző nem- megfelelőséget legkésőbb a projekt megvalósítása során megszünteti. A projektgazda a fejlesztéshez kapcsolódó nyilvános eseményeken, kommunikációjában és viselkedésében a támogatást igénylő esélytudatosságot fejez ki: nem közvetít szegregációt, csökkenti a csoportokra vonatkozó meglévő előítéleteket. Infrastrukturális fejlesztéseknél a létesítmények, térhasználat közlekedési kapcsolatok tervezésekor a támogatást igénylő figyelembe veszi és érvényesíti az egyetemes tervezés elveit, azaz a nők és férfiak igényeit, az idősek, a fogyatékosok és a gyermekek igényeit, és bemutatja ennek módját. Tervezett fejlesztés: 1.helyszín: Völgy utca 505 m hosszú szakasza (hrsz: 961) A Völgy utca első 330 m hosszú szakasza mentén az útburkolat helyreállítása mellett a jobboldali járda helyreállítására is sor kerül. A 3,0-3,5 m széles aszfalt burkolaton a szembejövő gépkocsik kikerülésére nincs hely, ezért az út melletti padka igénybevételére is szükség van. A járda felújítása mellett a meglévő járda és útburkolat közötti padka megerősítését tervezzük, aszfalt burkolat megépítésével, az Önkormányzat igényeinek megfelelően. 330 m hosszon a járda burkolatot el kell bontani és a járda+padka szélességében – 1,5-2,0 m szélességben – az útalapot ki kell emelni. Ebben a sávban 10 cm homokos kavics ágyazaton 10 cm vtg. Ckt útalap készül. Az útpálya szélességében – 62 m hosszon 3,5 m, míg 330-62=268 m hosszon 3,0 m -en – a meglévő aszfalt burkolat felületi marását kell elvégezni. Az útalap megerősítését a meglévő alap 30 cm vastagságban történő stabilizálásával – hideg remix eljárással, cement adagolással – kell elvégezni. Amennyiben az útpálya vastagsága az alappal együtt nem éri el a 30 cm vastagságot, az út felületén M45 zúzottkő réteget kell elhelyezni és a remixálást ezzel a réreggel együtt kell elvégezni. A stabilizált útalapon és a járda felületén egyaránt AC-11 (N) aszfalt kopóréteg lezárás készül, 5,5 cm vastagságban, 5 m szélességben. A gépjármű és a gyalogos forgalom számára kialakított sávokat felfestéssel kell elkülöníteni. Az utca további 175 fm hosszú szakaszán nem épült járda, itt csak az útpálya helyreállítására kerül sor, az útalap hideg remix eljárással történő stabilizálásával és 5,5 cm vastag AC-11 (N) aszfalt kopóréteg beépítésével.

Tervezett felújítási rétegrend: – 5,5 cm AC-11 (N) aszfalt kopóréteg – Bitumenes permetezés – útalap átremixálása 30 cm vastagságban A helyreállított útburkolat mellett a padkát - a járdával nem érintett útszakaszokon - 10 cm vastagságban, 50 cm szélességben zúzottkő behengerléssel kell helyreállítani. Az utca 175 fm hosszú szakaszán, ahol nem épült vízelvezető árok, az aszfalt burkolat baloldalán „K” szegély épül, a csapadékvíz megvezetésére és az árokba történő bevezetésére. A Hunyadi tér közelében gyalogos átkelőhely kerül kialakításra, a biztonságos gyalogosforgalom érdekében. A zöld felület növelése érdekében a 0+330 és 0+505 szelvények között cserjesor telepítésére kerül sor, az itt kiszélesedő zöld területen a patak és az útburkolat között a turisták számára kerékpár tároló és pad kerül elhelyezésre.

2.helyszín: Petőfi utca 390 m hosszú szakasza (hrsz: 377/1; 383; 444/10)

A Petőfi utca 390 m hosszú szakaszán a meglévő 2,8 m széles aszfalt burkolat felületi marását kell elvégezni. Az útalap megerősítését a meglévő alap 30 cm vastagságban történő stabilizálásával – hideg remix eljárással, cement adagolással – kell biztosítani. Amennyiben az útpálya vastagsága az alappal együtt nem éri el a 30 cm vastagságot, az út felületén M45 zúzottkő réteget kell elhelyezni és a remixálást ezzel a réreggel együtt kell elvégezni. A stabilizált útalapon AC-11 (N) aszfalt kopóréteg lezárás készül, 5,5 cm vastagságban, 2,8 m szélességben. Tervezett felújítási rétegrend: – 5,5 cm AC-11 (N) aszfalt kopóréteg – Bitumenes permetezés – útalap átremixálása 30 cm vastagságban A helyreállított útburkolat mellett a padkát 10 cm vastagságban, 50 cm szélességben zúzottkő behengerléssel kell helyreállítani. A Petőfi utca fő ágához történő csatlakozásnál táblázás, illetve a belátást segítő tükör kihelyezésével lesz javítva a közlekedési biztonság, valamint segíti a Petőfi utcáról a biztonságos kikanyarodást.

3.helyszín: Hegyalja utca 235 m hosszú szakasza (hrsz: 839/7) A Hegyalja utca első 31 m hosszú szakaszán az aszfalt burkolat szélessége 3,1 m, a további 204 m hosszú szakaszon 2,8 m. Az út helyreállítását az eredeti nyomvonalon, a meglévő burkoltszélességgel tervezzük elvégezni, az Önkormányzat igényeinek figyelembevételével. 150+45 m hosszú szakaszon 2,8-3,1 m szélességgel a meglévő aszfalt burkolat felületi marását kell elvégezni. Az útalap megerősítését a meglévő alap 30 cm vastagságban történő stabilizálásával – hideg remix eljárással, cement adagolással – kell elvégezni. Amennyiben az útpálya vastagsága az alappal együtt nem éri el a 30 cm vastagságot, az út felületén M45 zúzottkő réteget kell elhelyezni és a remixálást ezzel a réreggel együtt kell elvégezni. A stabilizált útalapon AC-11 (N) aszfalt kopóréteg lezárás készül, 5,5 cm vastagságban. Tervezett felújítási rétegrend: – 5,5 cm AC-11 (N) aszfalt kopóréteg – Bitumenes permetezés – útalap átremixálása 30 cm vastagságban Az utca további 40 fm hosszú szakaszán, a jobb ívben, a teljesen tönkrement útalap hosszán az aszfalt burkolat marását követően az útalapot 25 cm vastagságban ki kell emelni. Az úttükör kialakítását követően 25 cm vtg. M45 zúzottkő útalap készül, melyet 5,5 cm vastag AC-11 (N) aszfalt kopóréteg beépítésével kell lezárni. Tervezett felújítási rétegrend: – 5,5 cm AC-11 (N) aszfalt kopóréteg – Bitumenes permetezés -25 cm vtg. M45 zúzottkő útalap A helyreállított útburkolat mellett a padkát 10 cm vastagságban, 50 cm szélességben zúzottkő behengerléssel kell helyreállítani.