Önkormányzat - Közérdekű információk
Komplex turisztikai fejlesztések Nagybörzsöny településen – pályázati azonosító: TOP_PLUSZ- 1.1.3-21-PT1-2022-00004

TOP_PLUSZ- 1.1.3-21-PT1-2022-00004

Megvalósítási időszak: 2023. szeptember 1.- 2024. december 31. (tervezett)

Elnyert támogatás: 314.681.103Ft

Projekt összefoglalója:

Nagybörzsöny a Börzsöny nyugati peremén, a Börzsöny-patak partján található. Közigazgatási területe nyugaton az Ipolyig terjed,keleten pedig mélyen benyúlik a Börzsöny erdei közé. Területének csaknem háromnegyede a Duna–Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozik. Népessége 2021-ben 672fő volt. A település gyönyörű természeti környezetben található. A falu gazdag történelmi emlékekben is. Számos épület megőrizte eredeti arculatát, ami Nagybörzsönynek skanzenjelleget ad. A település kiemelt turisztikai központ, az ország egyik legszebb települése. A Börzsöny-hegység egyik legbelsőbb zsákfaluja, és mivel minden oldalról erdők veszik körül, ezért a környék egyik leglátogatottabb térsége. A nagyközség legkiemelkedőbb látványosságai közé tartozik a XIII. századi ún. Szent-István templom, a Farkasvölgyi-tó, a Vízimalom, és az országban egyedülálló irányfordítós keskenynyomközű hegyivasút. Az Önkormányzat kompex turisztikai attrakció keretében tervezi a szelíd turizmus fejlesztését összhangban a településen élők életével.

Jelen fejlesztés a Börzsöny-hegységbe, Nagybörzsöny községe térségére irányuló turizmus erősítését célozza, egymásra felfűzve az egyébként jelenleg külön funkcionáló a) Farkasvölgy-tavat (ami a kiindulópont), b) a községi központot Nagybörzsöny számtalan csodájával, látnivalójával (mint például templomaink, Vízimalmunk, Bányagazda házunk stb.), c) az erdei kisvasutat, mely 8 km hosszban, 300 métert emelkedik a nagyirtási vízválasztóig, d) és a hegygerinc utat, ami visszavisz a Farkasvölgyi-tóhoz.

A projekt során a falu Nyugati határában festői környezetben található horgásztónál kerékpáros pihenőhely, parkoló, szabadidőpark, tanösvény kialakítására kerül sor. Az ide érkező turisták a gyalogos, kerékpáros, kisvasutas szabadidős tevékenység mintegy 16 km út hosszat jelent, 600 méter szintkülönbséget (300 méter fel és le), amit bármelyik módozatban teljesíteni lehet. A projekt fejlesztés érinti:

- a Farkasvölgyi tó kiinduló bázisponttá alakítását, ahonnan a túraútvonal indul: kerékpáros pihenő, mellékhelyiségek, fedett esőbeálló, főzési lehetőség, horgásztó stéggel

- A tótól induló tanösvény a helyi természeti értékek bemutatására: flóra, fauna, geológia

-Az erdei kisvasút műhelyének látogatóbarát felújítása A kisvasúti kerékpár terminál kiépítése, látványműhely, javítóműhely és oktató/bemutató központ fejlesztése. Kerékpáros szállító kocsi építése.

-Nagyírtáspusztai megállóból kerékpáros túraútvonal a Farkasvölgyi tóig (ennek 250-300méteres szakasza kerül kiépítésre a projektből)

A fejlesztés fontosnak tarja, hogy parkoló bővítésekkel megállítsa a község határainál az autós turizmust. Gyaloglásra, testmozgásra, kerékpározásra késztesse az autóval érkező látogatókat. A kerékpározni kívánó vendégeket leirányítsa a jelzett, természetvédelmi területeken át haladó, bakancsos-turisták számára fenntartott erdei utakról, és átirányítsa részben a kisvasútra, erdei kerékpárutakra.