Látnivalók
BányásztemplomBányásztemplom

Településünket elsőként II. (Vak) Béla király 1138-ban kiadott oklevele említi „Belsun” alakban. E forrásból tudjuk, hogy II. Béla atyja, Álmos herceg 1108 körül két itteni szolgát adományozott családostul az általa alapított dömösi prépostságnak.
Az Árpád-kor második felében érkezhettek ide az első német „hospes”-ek (bizonyos kiváltságokkal ellátott vendégek), de megtelepedésük pontos ideje és az őket behívó földesúr kiléte is ismeretlen. Az eddigi kutatások alapján bizonyos, hogy a XIII. században már két templom állt Börzsönyben. A Szent István magyar király tiszteletére szenteltet feltehetően a magyar hívek emelték,

[...]

Bárókút ÁllatsimogatóBárókút Állatsimogató

Tisztelt Vendégeink!

A Bárókút Állatsimogató örömmel várja
az érdeklődőket! Minden nap nyitva vagyunk 10:00-18:00 között
október végéig, illetve 10:00-tól sötétedésig novembertől márciusig.

[...]

Csipkefaragások

Fafaragások kiállítása Nagybörzsönyben.

Új látvánnyal bővült a településünk kínálata. 2008.május 1 el megnyitotta kapuit Kókai Géza szépművészeti fafaragások kiállítása. Országosan szép egyedi munkák. A kiállítás a Széchényi utca 3 szám alatt tekinthető meg.

Halasi Csipkeszerű faragások kiállítása Nagybörzsönyben. Diófából készült zsűrizett alkotások, igényesen kivitelezett szép kompozíciók.
Szépen ábrázolt ornamentális motívumok. Technikailag mívesen megoldott egyedi alkotások. Autodidakta.Világviszonylatban is egyediek.

Deutspilsen
Spitzeschnitzereien aus Holz

[...]

Evangélikus TemplomEvangélikus Templom

A község főterének közelében áll az evangélikusok klasszicista temploma, mely 1847 és 1852 között épült Belcsák Károly tervei szerint.
Börzsöny német többségű lakossága a többi magyarországi német településhez (pl. Sopron, Selmecbánya, erdélyi Szászföld) hasonlóan igen hamar megismerkedhetett a német földről német nyelvű kiadványokon keresztül terjedő Lutheri reformációval. A helység nagyobb része még a 16. század közepe táján áttérhetett az új hitre. Az itteni protestáns (nyilván evangélikus) prédikátorra / lelkészre vonatkozó első biztos adat az 1600.

[...]

Magfaragó MűhelyMagfaragó Műhely

Gyümölcsmagból faragott egyedi ékszerek, miniatűr faragványok.

A mester gondolatai….
Nagybörzsöny számos látnivalója új érdekességgel bővült. Martin Balázs magfaragó vagyok, örömmel jelentem be, hogy műhelyem megnyitotta kapuit! A gyümölcsmagok faragása egy mára már csaknem elfeledett ősi mesterség. A nyitott műhellyel és az abban berendezett kiállítással szeretném életben tartani ezt a hagyományt. A kedves érdeklődők a faragás folyamatába is betekintést nyerhetnek.

MesekerámiaMesekerámia

Palisca Mária

Korongozott, kerámia figurákból megformált, mesejelenetek kiállítása, mely ingyenesen látogatható. Nyitott műhelyembe is betekinthet.

Szeretettel várom! Nyitva: hétfő kivételével, állandóan.

Nagybörzsöny számtalan csodája – térképNagybörzsöny számtalan csodája – térképNagybörzsönyi Evangélikus Egyházközség

nagyborzsony.lutheran.hu

Istentiszteleti rendünk, valamint állandó, rögzített alkalmaink: 

Istentisztelet: Minden vasárnap és ünnepnapon Nagybörzsönyben, délelőtt
10 órakor.
Emellett:
Hónap 1. vasárnapján Szobon, délután 2 órakor a Község Háza

[...]

Római Katolikus EgyházközségSzent István TemplomSzent István Templom

A Szent István-templom szentélye pontosan kelet felé néz, azaz az épület jól keletelt, falai barnásvörös trachit kőből faragott kváderekből készültek, s eredetileg is vakolatlanok voltak.Hajója belső hossza kb. 7,5 méter, szélessége 4,25 m, a felmenő falak kb. 0,8 méter vastagok, a félköríves záródású szentély a nyugati végében 3,2 m széles, legnagyobb kelet-nyugati hossza pedig 3,1 méter körüli. A nyugati homlokzat előtt emelkedő torony kb. 4,1 x 3,3 méteres külméretű. A szentély hossztengelyében, a keleti oldalon egy gazdagon profilált,

[...]

Szent Miklós-templomSzent Miklós-templom

A Szent Miklós-templom a 18. század végén épült, de a Szent Miklós titulus ekkor már hosszú múltra tekintet vissza a településen. A 13. században az ide érkező németek egyházát, a mai Bányásztemplom elődjét a nyugati jövevények körében kedvelt védőszent, Szent Miklós (a kalmárok, kereskedők védőszentje) tiszteletére szentelték fel. Az itteni magyarság plébániája a Szent István-templomhoz tartozott. Néhány nemzedéknyi együttélés után a helyi magyarság eltanulva azok nyelvét beleolvadt a jobb módú – kereskedelemmel is foglalkozó – németségbe.

[...]

TájházTájház

A Bányásztemplom mellett, a plébánia és a régi katolikus iskola szomszédságában található 17. századi épületbe lépve több generációnyit ugorhatunk vissza az időben.
A négy helyiségből álló ódon házban több apró kiállítás mutatja be a település utóbbi évszázadait.
Az első, úgynevezett tiszta szobában az egykori nagybörzsönyi Ércbányászati Múzeum anyaga kapott helyet, mely bemutatja a helyi bányászat történetét és a hegységben előforduló ércesedések, ásványok jelentős részét.
A változatlan formában ránk maradt szabad kéményes konyhában a 20.

[...]

Világháborús emlékművek

I. Világháborús emlékmű

A főtér, a Hunyadi tér nyugati részén található az I. Világháborúban 1914 és 1918 közt elesett nagybörzsönyi férfiak emlékére állított turulmadaras emlékmű. Az akkor túlnyomó részben német nyelvű településről több száz férfi vett részt az első világháború harcaiban. Közülük 76-an áldozták életüket hazájukért, amely veszteséggel Nagybörzsöny kiemelkedik a környék falvai közül.

II. Világháborús emlékmű

A Hunyadi tér keleti részén a posta közelében áll a II.

[...]

Vízimalom

A főtértől két perces sétára található az evangélikus templom szomszédságában az Antal-féle műemlék vízimalom.
Az 1570. évi török összeírásban Börzsönyben két malmot írtak össze a mohamedán adószedők. Forrásaink szerint az 1700-as években több molnárcsalád is élt a településen. A helység belterületét ábrázoló 1783. évi térkép a Börzsöny-patak mentén összesen négy malmot ábrázol. A 20. század első felében szintén négy malom őrölt az akkor kétezer fős községben.A teljes épségben fennmaradt műemlék Antal-féle malmot vízvezető árkaival együtt az 1847. [...]